Jděte přímo na: Obsah
Jak vybrat domov pro seniory

Jak vybrat domov pro seniory

Podzimu života se postupem času nevyhne nikdo. Ne vždy je však v silách příbuzných či přátel, aby se o své milované v pokročilém věku starali sami. V takovou chvíli přichází otázka: Jak vybrat domov pro seniory?

Dáme vám 5 nejdůležitějších rad, které vám pomohou s rozhodováním.

Běžte si domov důchodců prohlédnout

Na fotografiích a v popiscích na propagačních materiálech se zdá vše idylické, realita se však může diametrálně lišit. Proto nespoléhejte na zprostředkovanou představu o zařízení pro seniory, raději se vydejte sami do terénu. Nechte se provést, sledujte, jak se personál chová ke svým klientům, důkladně si prohlédněte bydlení, v jakém by měl váš blízký senior žít.

Kdo a jak se bude o vašeho blízkého starat?

Nebojte se klást otázky na tělo. Zajímejte se o míru poskytovaných služeb, počet zaměstnanců na počet klientů zařízení pro seniory, kvalifikaci personálu a zkušenosti. Pokud se váš blízký potýká se zdravotními potížemi, postižením či omezenou pohyblivostí, chtějte vědět, jak se v tomto konkrétním případě zaměstnanci budou chovat. Rovněž by měl mít váš blízký možnost vybrat si mezi mužem a ženou při pomoci s intimní hygienou.

Jak tráví senioři v domově svůj čas?

 

Stáří neznamená konec života, a tak si také senioři zaslouží pestrý program pro volný čas. Kvalitní domov pro důchodce by měl nabídnout svým klientům volnočasové aktivity, při nichž se pobaví, ale také navážou kontakt s ostatními obyvateli domu. Je totiž nesmírně důležité, aby netrpěl společenský život seniora a aby se necítil osamělý. Zábava v kruhu vrstevníků mu vlije energii do žil!

TIP: Přečtěte si, jak může pomoci kanisterapie nebo felinoterapie, které jsou často v domovech seniorům poskytovány.

Návštěvy? Povoleny kdykoliv

Domov pro seniory by měl podporovat rodinné i jiné sociální vazby. Tudíž by měl umožňovat časté návštěvy rodinným příslušníkům a přátelům. Pokud nebydlí klienti zařízení samostatně, nýbrž ve spolubydlení, očekávejte, že budete moci využívat nějaké společenské místnosti, kde budete mít větší soukromí pro rozhovor.

Kolektiv obyvatel domova

Zeptejte se, jací jsou klienti domova. Také tento faktor je totiž nesmírně důležitý, aby se váš blízký cítil ve společnosti ostatních obyvatel dobře. Snažte se vybírat domov pro seniory, kde najde váš starší příbuzný vrstevníky, s nimiž si dobře popovídá.

Samozřejmě jsou důležitá i další praktická kritéria, jako je především lokalita a případná cena pobytu v zařízení. Výběr nepodceňujte a pečlivě zvažte všechna pro a proti, váš blízký zde může strávit ještě podstatnou část života. Projděte si také náš katalog poskytovatelů domovů pro seniory, kde najdete informace o konkrétních zařízeních včetně kontaktů.