Jděte přímo na: Obsah
Stáří za odměnu

Stáří za odměnu

Dlouhověkost se v poslední době stává stále populárnějším tématem. Úroveň našich znalostí a možností, co dělat, abychom mohli žít nejen déle, ale současně i kvalitněji se stále zlepšuje. V České republice se průměrná doba dožití za posledních 100 let zvýšila o skoro 30 let. Aktuální střední doba dožití se u mužů pohybuje kolem 78 let, u žen je to dokonce okolo 82 let. Co nám delší život přináší a je se na co těšit?

Kdy začíná stáří?

S prodlužující se délkou našich životů by se nám mohla posouvat i hranice toho, kdy pro nás začíná stáří. Jde samozřejmě o čistě subjektivní dojem, který je však formován vnímáním celé společnosti. Jako stáří bychom mohli obecně označit dobu, kdy člověk odchází do důchodu. Je to ale opravdu tak?

Podle výsledků nedávného průzkumu NN Životní pojišťovny začíná pro Čechy stáří překvapivě až o něco později než penze, tedy konkrétně v 68 letech. Z mezinárodního srovnání pak vyplývá, že duchem nejmladší jsou Poláci, kteří si připadají staří až v 73 letech. Na opačném pólu se umístili Estonci, u kterých začíná stáří už v 62 letech.

Těšíme se na stáří?

Se stářím mohou být spojené i různé obavy. Lidé často zmiňují například strach z nemoci a osamění nebo nejistotu ohledně financování svých potřeb a přání v důchodu. Přesto se však podle průzkumu NN Životní pojišťovny většina lidí na důchodový věk těší. Delší život nevítá jen 9 % respondentů a dalších 9 % ještě nevědělo.

Prázdniny pro dlouhověké

Každé životní období nám přináší pozitivní i negativní zkušenosti. Náš názor často ovlivňuje i to, jak se k životu stavíme, a proto je lepší dívat se na stáří spíš z té světlé stránky. Těšit se a snažit se udělat maximum pro to, abychom si ho užili.

Pozdnější fáze života s sebou totiž přináší řadu výhod:

1) Koníčky – můžeme se věnovat čemukoliv, co nás baví nebo co jsme vždycky chtěli vyzkoušet a dříve jsme na to neměli čas.

2) Stabilita – už víme, co v životě chceme a jen tak něco nás nevykolejí.

3) Klid – opadá zátěž spojená s výkonem povolání, méně se stresujeme.

4) Vztahy – můžeme si naplno užívat dobrých vztahů s rodinou a přáteli, které jsme celý život budovali.

5) Cestování – máme dostatek času na poznávání nových míst, zemí a kultur.

6) Zdraví – při správné životosprávě a pravidelné lékařské prevenci si můžeme užívat kvalitní a zdravý život i v pozdějším věku.

7) Moudrost a zkušenosti – díky získaným životním zkušenostem můžeme dělat lepší životní rozhodnutí.

Máme se do penze na co těšit? Vše záleží z velké části na nás. Pokud budeme chtít a něco pro to i uděláme, můžeme si „na stará kolena“ užít ty nejdelší a nejkrásnější životní prázdniny.

 

Zdroje: ČSÚ, průzkum NN Životní pojišťovny